Jak vybrat nejlepší červené víno? Někdo má rád sladké víno a jiný suché víno. Někteří dávají přednost bohatosti plné červené, zatímco jiní se vracejí ke snadnému pití vzdušného, lehkého červeného. Červené víno, do kterého se váš nejlepší přítel zamiluje, nemusí být nutně váš šálek kávy. Každé víno je jedinečné se svými vlastními degustačními tóny a vůněmi, které přitahují vaše smysly. 

Existují stovky degustačních poznámek pro každý chuťový pohárek. Od mandlí a bobulového ovoce až po třešňové a sametové, to vše dokáže červené víno. V tomto článku rozebereme nejlepší možnosti červeného vína a pomůžeme vám vybrat ta, která se vám budou nejvíce líbit na základě vašich preferencí.

Různé druhy červeného vína 

Červená vína se rozdělují podle odrůd — typu hroznu, který se používá k výrobě vína. Některá červená vína mísí několik odrůd, aby vyvolala různé chutě nebo chuťové vlastnosti. Tyto červené směsi jsou také obecně dostupnější, než jednotlivé odrůdy z Bordeaux, Napa Valley nebo Austrálie.

V rámci těchto typů červených vín může mít každé jiný styl: lehké, středně plné nebo plné. Červená vína s lehkým tělem působí na patře vzdušně. Tato vína – včetně Grenache a Pinot Noir – mívají méně taninů  a tudíž méně štiplavou chuť. Středně plná červená vína jako Merlot a Shiraz mají vyšší obsah alkoholu ve srovnání s lehkými víny a nabízejí přetrvávající chuť. Plná červená vína jako Cabernet Sauvignon z Kalifornie obsahují více než 13,5 % alkoholu a nabízejí pocit plných úst. Jsou bohaté a výrazné s intenzivní chutí.

Nejste si jisti, jaký druh vína by vám chutnal? Zde rozebereme rozdíly mezi červenými víny. Navíc vám dáme praktické tipy, které by se vám mohly líbit na základě vašich chuťových preferencí.

Cabernet Sauvignon

Tato odrůda červeného vína, také láskyplně nazývaná Cab, je plná a pěstuje se téměř ve všech oblastech, kde se vyrábí víno. Je velmi populární díky směsi střední kyselosti, mírné úrovně tříslovin a náznaků tmavého ovoce. Cabernety nabízejí různé chuťové poznámky v závislosti na tom, kde jsou vyrobeny. Francouzské verze, například, mají tendenci být více nabité bylinkami, zatímco kalifornské cabernety jsou obecně ovocnější. 

Komu bude chutnat Cabernet Sauvignon? Pokud máte rádi bobulovité chutě a bohaté textury, Cabernet Sauvignon je pro vás skvělou volbou. Lidé, kteří milují Merloty, Riojas a Chiantis, mají také rádi Cabernety. Skvěle se hodí k téměř jakémukoli jídlu od rozmarýnových jehněčích stopek po sýrové burgery se sázenými vejci a uzenou slaninou.

Pinot Noir

Pinot Noir je světle červené, které se vyznačuje hedvábnou texturou a smyslnou chutí. Je ovocně vpřed s třešněmi a bobulemi jako nejvýraznějšími tóny. Některé hrozny Pinot Noir také nabízejí bylinné a hravé tóny. Je to suché víno, což znamená, že má málo nebo žádný zbytkový cukr, takže není příliš sladké.

Komu bude chutnat Pinot Noir? Pokud preferujete nesladká vína, která jsou stále ovocná, je pro vás Pinot Noir ideální volbou. Je skvělý s lososem a dalšími zdravými potravinami bohatými na tuky, jako je avokádový toast. 

Merlot

Merlot je bohaté červené víno, které má méně taninů ve srovnání s Cabernet Sauvignon – jediné červené víno populárnější než toto. Je to sytě zabarvené červené víno s barvami, které hraničí s fialovou a modrou. Merloty vyráběné v chladném klimatu nabízejí náznaky jahod, černého rybízu a švestek. Merloty z teplejších oblastí nabízejí chuť tmavých třešní, ostružin a vanilky.

Komu bude chutnat Merlot? Pokud se učíte milovat červené víno, je merlot dobrým místem, kde můžete začít svá degustační dobrodružství. Díky střednímu obsahu tříslovin je dostatečně odvážný pro bohatou chuť, aniž by vaše rty byly svraštělé. Spárujte ho se šťavnatým steakem nebo sýrovým cordon bleu.

Zinfandel

Znáte ty pikantní margarity z červených bobulí? No, tohle je verze s červeným vínem. Zinfandel nabízí ovocné a kořeněné příchutě s lehkým tělem a kouřovým závěrem. Pyšní se střední úrovní tříslovin a vysokou kyselostí, které mu dodávají silnou chuť při zachování jeho vzdušné struktury.

Komu bude chutnat Zinfandel? Pokud máte rádi ovocné a kořenité tóny, jako je černý pepř, ostružiny, třešně a lékořice, budete Zinfandel zbožňovat. Spárujte s velkou miskou těstovin nebo makaronů a sýrem.

Syrah

Toto červené víno, známé mezi Evropany jako Syrah a v podstatě všude jinde jako Shiraz, je podobné Zinfandelu. Víno má chuť s kořenitými, květinovými a pikantními tóny smíchanými do jednoho úžasně lahodného nápoje. Toto víno nabízí tóny všeho možného od slané slaniny a uzených bylinek až po fialky a ovoce. Evropská vína Syrah, která zrají v dubových sudech, rozvinou tóny vanilky, anýzu a hřebíčku. Shiraz z Jižní Ameriky má tendenci být ovocnější s tóny borůvek a švestek. 

Komu bude chutnat Syrah? Vína Syrah nabízejí řadu chutí, které bývají odvážné. Pokud máte rádi jídlo obecně a chutě, které rozkolísají vašimi chuťovými pohárky, Syrah je víno pro vás. Vychutnejte si sklenku Syrah při grilování nebo ji popíjejte spolu s luxusním jídlem z pečené kachny. Dokonale se také hodí na uzeniny a sýrové talíře .

Malbec

Hlavní příchutě vína Malbec jsou ostružiny a černé třešně. Zatímco se původně vyráběly ve Francii, většina Malbeců nyní pochází z Argentiny a Chile. V závislosti na tom, kde se vyrábí, mohou nabídnout i podtóny mléčné čokolády, sladkého tabáku a fialek. Víno má sytě červený odstín, takže je úžasným doplňkem jakéhokoli jídla.

Komu bude chutnat Malbec? Malbec vína se snadno pijí, i když nabízejí výraznější chutě než vína s lehčím tělem. Pokud máte rádi jemně kořeněné a kouřové narážky, vyzkoušejte Malbec. Přineste pár lahví na příští večírek s ochutnávkou vína nebo si ji spojte spolu s oblíbeným mexickým tacos nebo indickým kari.

Grenache

Červená vína Grenache, známá také jako Garnacha, jsou kořeněná vína s vysokým obsahem bobulí, která pocházejí především ze Španělska a francouzského regionu Côtes du Rhône. Tato odrůda se často mísí s jinými víny z červeného ovoce včetně Mourvèdre a Syrah. Světlé koření podtrhuje chuť jahod, malin, brusinek a grapefruitu v neobvykle lehce zbarveném těle. Víno je krystalické a dodává hře s pitím vína ohromující vizuální rozměr. 

Komu bude chutnat Garnacha? Garnacha má oproti jiným červeným vínům vysoký obsah alkoholu s lehčím tělem a chutí. Pokud máte rádi živé a pikantní tóny, vyzkoušejte víno Garnacha.

Sangiovese

Sangiovese je italské víno a stejně jako Italové je odvážné, dobromyslné a vkusné. Toto víno se vyrábí hlavně v oblasti Chianti v Toskánsku. Toskánské víno má vysokou kyselost a spoustu tříslovin s dřevitou a ovocnou chutí. Jedná se o středně plné červené víno, které často zraje v dubových sudech a vyvolává náznaky cedru a vanilky.

Komu bude chutnat Sangiovese? Hledáte víno, které udeří vaše smysly a otevře svět chutí? Je to Sangiovese. Je to lahodné víno s tříslovinami, které vás donutí říct: „Wow“. Pokud milujete hořkou čokoládu a kouřové příchutě, toto červené víno bude pro vás dobrou volbou. Vyzkoušejte se salámem a sýrem nebo pečeným kuřecím masem na červené paprice.

Nebbiolo

Nebbiolo je další slavné víno – používá se k výrobě Barbaresca – z Itálie, které je kyselé a plné taninů. Tuto odrůdu hroznů můžete znát pro svou lehkou chuť a komplexním chuťový profil. Můžete očekávat, že tóny anýzu, růže a lesních plodů zaplaví vaše chuťové pohárky každým douškem. Tento typ vína fantasticky stárne, takže je dobrou volbou pro zvláštní příležitosti a oslavu těch nejlepších okamžiků života.

Komu bude chutnat Nebbiolo? Vína Nebbiolo jsou skvělá pro lidi, kteří mají rádi výrazné tóny s lehkou, přetrvávající dochutí. Pokud máte rádi směsi Bordeaux a burgundská vína, zamilujete si i silné tóny Nebbiolo. Ideálně se hodí ke zvěřině.

Tempranillo

Víno Tempranillo Vás uchvátí svými rubínovými a granátovými odstíny. Je plné nádechů fíků, třešní a rajčat. Vyrábí se převážně v Austrálii, Portugalsku a Argentině. Mísí se v něm zemité podtóny s ovocnými tóny. Má střední úroveň taninu a kyselosti, nabízí odvážný, ale podhodnocený chuťový profil.

Komu bude chutnat Tempranillo? Vína Tempranillo jsou oblíbená mezi lidmi, kteří mají rádi vína Sangiovese a Cabernet. Je plné a hodí se k vydatným lasagním, polentovým jídlům a naloženým nachos.

Jak vybrat nejlepší červené víno

Výběr nejlepších vín závisí na osobních preferencích, ať už vybíráte bílé víno jako Chardonnay, staré růžové víno nebo červené víno jako Cabernet Sauvignon nebo Cabernet Franc. Chuťové profily každého druhu vína se dramaticky liší v závislosti na tom, kde se pěstují a vyrábí. Od Piemontu po Sonomu, každé klima dodává chuti vína svůj vlastní osobní dotek. Výběr toho nejlepšího vína je o tom, co rádi ochutnáváte.

Kromě chuti myslete při výběru na tělo, úroveň taninu a kyselost každého vína. Lidé, kteří mají rádi výrazné, štiplavé chutě, si vychutnají vína se spoustou tříslovin. Zatímco pro začátečníky bude lepší na vyzkoušení jemnějších červených vín s méně taniny. 

Tělo vína odkazuje na pocit tekutiny v ústech. Vyberte si vína s plným tělem, pokud máte rádi texturu a bohatý pocit, nebo se rozhodněte pro něco lehkého, pokud dáváte přednost vzdušnému zážitku. Kyselost může také ovlivnit zážitek z pití vína. Pokud máte rádi kyselé tóny, zvolte vína s vysokým obsahem kyselin, jako jsou lehká červená. 

Všechny tyto prvky spolupracují na vytvoření skvělých lahví aromatického vína. Ten nejlepší opravdu záleží na vás. Ochutnejte různá vína a najděte to, co máte rádi.

Pro každého je tu odstín červené

Jakmile najdete to nejlepší červené víno pro váš vkus, jeho pití je o zábavě a požitku. Zde je několik věcí, které můžete udělat pro to, aby vaše oblíbené červené víno bylo vždy co nejchutnější.

Podání červeného vína při správné teplotě zajistí, že si vychutnáte každý doušek tak, jak to vinař zamýšlel. Plné červené by se mělo podávat mezi 15 a 15 stupni celsia. Světlé a ovocné červené by mělo podávat o něco chladněji, obvykle mezi 12 a 15 stupni celsia. Červenému vínu prospívá dekantace. Můžete otevřít několik lahví a zkuste provzdušnění, abyste získali nejlepší chuť. 

Zatímco červené víno můžete pít v jakékoli sklenici, po které vaše srdce touží, některé typy sklenic na víno pomáhají vylepšit chuť. Je to proto, že tvar sklenice ovlivňuje závěr a chuť vína. Mírně zakřivené okraje sklenice na víno, zabraňují zahlcení vašich smyslů výpary etanolu. Použijte sklenice na víno se širokým okrajem, abyste ze svých červených vín dostali to nejlepší.

Vybarvěte město na červeno svou nově objevenou láskou k červeným vínům. Od sametových Cabernetů až po působivá vína Sangiovese, chutě tohoto skvělého nápoje si určitě zamilujete. Nalijte si sklenici a užívejte si společnost přátel nebo se schoulejte ve svém vlastním světě s dobrou knihou a útulnou dekou.

Při konzumaci červeného vína pamatujte, že u nás je nulová tolerance alkoholu za volantem. Tohle můžete sledovat pomocí nejlepšího alkohol testeru, který si můžete pro jistotu zakoupit.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.