Lahodné portské víno učarovalo spoustě lidem nejen díky své podmanivé chuti, ale i svou krajinou původu. Začtěte se do jeho fascinující historie, naučte se poznat pravé portské a nahlédněte do domova portského vína, portugalského Porta a jeho okolí. To vše a spoustu dalších důležitých informací o portském najdete na následujících řádcích.

Odkud získalo portské víno svůj název?

Pří pátrání po názvu portského vína vás možná napadne, jak k němu přišlo. Ale lepší je zeptat se, odkud má svůj název. Samotné víno totiž pochází z oblasti kolem portugalského města Porto a právě to mu svůj název propůjčilo – originální název je „Vinho do Porto“. Na etiketě můžete najít i označení „Oporto“, „Porto“ nebo v anglické verzi „Port Wine“ či „Port“.

Co je portské víno?

Rádi byste věděli, co je portské víno? Pravé portské víno pochází jedině z hroznů pěstovaných v úrodném údolí řeky Douro v severním Portugalsku, které leží na východ od města Porto. Nádherné vinice se tu táhnou v kaskádových výsadbách na prosluněných kopcích, zatímco se pod nimi třpytí vody široké řeky Douro. Díky těmto podmínkám může vzniknout víno s tak uchvacující chutí. Však se také tato krajina pyšní tím, že je první vymezenou vinařskou oblastí světa už od roku 1756. Přitom výroba vína tu má tradici dva tisíce let.

Portské patří mezi takzvaná fortifikovaná vína, která se při výrobě dolévají alkoholem. Vznikají tak dezertní (likérová) vína, mezi které se řadí i Sherry, Madeira, Marsala nebo Vermouth.

Naučte se poznat pravé portské

Kvůli velké popularitě se za portské někdy snaží vydávat i vína, která mají k jeho jedinečné chuti opravdu daleko. Hledejte proto na zátce ten správný kolek. U portského se jmenuje Selo de Garantia (což je možné přeložit jako pečeť záruky). Pravé portské chrání povinně od roku 1941 a stará se o ni společnost Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP). Každá samolepka je opatřená číslem šarže.

Jen s touto samolepkou máte jistotu, že portské pochází z kvalitních hroznů z oblasti údolí kolem řeky Duoro a jeho tmavá barva nevznikla dodatečným dobarvováním bobulemi černého bezu.

Nahlédněte do historie portského vína

Portské víno provází bohatá historie, o jejíž nejzajímavější část se postarala válka Anglie s Francií o španělské dědictví v 18.století. Francouzský král Ludvík XIV. zredukoval dovoz anglického zboží do své země, na což mu anglický král Karel II. odpověděl uvalením cel na francouzská vína a nakonec je úplně zakázal dovážet.

Angličtí obchodníci se tak museli vypravit dál, aby uspokojili nároky svých zmlsaných zákazníků. Dopluli až do Portugalska, odkud začali víno převážet. Kvůli dlouhé cestě se víno často zkazilo, a tak ve snaze zachránit cenný náklad začali víno dolévat vinnou pálenkou. Chuť tohoto nápoje ale jejich zákazníkům s vytříbeným vkusem moc nelahodila.

Podle legendy jejich problém vyřešil postup portugalského opata, v jehož klášteře jednou přespali. Opat alkohol doléval do kvasícího vinného moštu hned na začátku fermentace. Tím se kvašení zastavilo a víno si tak uchovalo velké množství přírodního hroznového cukru. Nadšení obchodníci od něj nakoupili všechno víno a rok 1678 se tak stal významným milníkem, kdy se portské víno začalo vyvážet do Evropy.

Jaké jsou druhy portského vína?

Portské víno můžete ochutnat ve třech základních variantách: červené Ruby a Tawny a bílé White. Podle různého procesu výroby se pak liší nejen svým vzhledem a barvou, ale hlavně chutí.

Ruby vzniká bez přístupu vzduchu, kdy zraje ve velkých betonových nebo nerezových nádržích, některá poté zrají ještě i v lahvích. Tato vína mají sytou rubínovou barvu a bohatou ovocitou chuť, kde ucítíte maliny nebo lesní plody. V jejich vůni rozpoznáte pepř, uzrálé třešně a kávu.

Tawny zraje v menších dubových či akátových sudech, kde se díky přístupu kyslíku nechává záměrně oxidovat. Jeho barva je tak získává nazlátlé tóny od koňakově hnědou, přes cihlovou až po zářivě jantarovou. V chuti ucítíte sušené ovoce, skořici i oříšky a kyselinka je vyvážená. Zavoní po vanilce, orientálním koření a sušeném ovoci.

White také zraje v menších dubových sudech a časem barva tohoto bílého vína tmavne, díky čemuž připomíná červené Tawny. Chutná po pečených jablkách, pražených oříšcích, meruňkách nebo citrusech. Jeho intenzivní vůni protkávají ovocité a květinové tóny. Na rozdíl od červeného portského není to bílé tak rozšířené, jeho produkce představuje asi 10 % celkové roční produkce portského vína.

K jakým pochutinám se portské nejvíc hodí?

Portské víno umí díky své výjimečné chuti úžasně podtrhnout a doplnit celou řadu lahůdek. Nejvíc se podává jako digestiv, protože se svou sladkou chutí dokonale souzní s moučníky. Skvěle se hodí i k ořechům a sýrům.

Ruby jako červené portské uchvátí v kombinaci s čokoládovými dezerty, jako jsou čokoládové lanýže, i višňovým koláčem. Neodolatelně působí při podávání spolu se sýry s modrou plísní.

Červené portské Tawny se přirozeně hodí k nejrůznějším ořechovým pochoutkám. Třeba pekanový koláč, mandlové sušenky crème brûlée. U slaných pochutin vyhrává kombinace sýrů: uzeným čedarem, Pecorino a Manchego.

Bílé portské White tvoří perfektní aperitiv. Často se podává samotné, jen vychlazené ve sklenici, nebo s blanšírovanými osolenými mandlemi pocházejícími z údolí řeky Douro. Sušší bílé portské se hodí k nejrůznějším jídlům, od uzeného lososa, přes korýše až po suši. Sladší bílé portské ladí k moučníkům s čerstvým ovocem: dort s jahodami, citronové pusinky nebo broskve ve smetaně.

Za portským cestují turisté z celého světa

Domovem portského vína je tak okouzlující krajina, že se za ním neváhají vydat turisté z různých koutů planety. A často je fascinuje natolik, že se sem vrací opakovaně. Čeká tu a ně malebná krajina údolí kolem řeky Douro a roztomilé uličky přístavního města Porto. A hlavně tu mají turisté na každém kroku příležitost k degustaci nejen skvělého portského vína od zasvěcených odborníků, ale lokálních pokrmů z čerstvých surovin.

Ve vinicích v údolí řeky Douro si tak utrhnete čerstvou mandli nebo limetku, v restauracích v Portu si pochutnáte na specialitách z mořských plodů (jako jsou chobotnice, treska nebo sardinky). A to vše s dechberoucími výhledy díky kopcovitému charakteru místní krajiny.

Porto s asi milionem obyvatel (včetně přilehlých aglomerací) tvoří historické jádro v barokním a klasicistním stylu, kde je to jeden kostel vedle druhého. Za procházku stojí i promenády kolem řeky anebo nedaleké pláže u bouřlivého Atlantského oceánu. Přeprava je tu velmi snadná díky metru, které se prohání většinou po povrchu. Nechybí ani běžné autobusy a tramvaje. Do samotného údolí řeky Douro se dostanete taky lehce a pohodlně, a sice vlakem. Toužíte-li po exkluzivním zážitku, zvolte plavbu lodí.

V Portu a okolí si zábavu najdete po celý rok

Porto a jeho okolí je pohostinné místo plné veselí a pořád je tu co dělat. Kromě poznávání místní krajiny a řady památek v samotném městě můžete Porto navštívit při nejrůznějších příležitostech.

Nejpůsobivější akcí je festival svatého Jana (Festa de São João do Porto), který je možné jeho velikostí a stylem zábavy srovnat s oslavami Nového roku. Ulice jsou plné výborného jídla (nechybí tradiční grilované sardinky), veselících se lidí (nezřídka dostanete laškovně po hlavně plastovým kladivem, které po zasáhnutí cíle zapíská) a o půlnoci se oči všech upírají k velkolepému ohňostroji.

Na konci srpna začíná vinobraní, a tak tu vinice můžete zažít v plné síle. Své kouzlo tu má ale každé roční období, od probouzejícího se jara, přes plné léto, teplý podzim až po vánoční atmosféru ve starém Portu.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.