Jak vybrat nejlepší bílé víno? Uveďme to na pravou míru, bílé víno není o nic méně sofistikované než víno červené. Může to být stejně složité a stejně chutné. Jde jen o to, abyste přesně věděli, o čem mluvíte, když dojde na výrobu této důležité objednávky vína (samozřejmě zcela nenáročným způsobem).

Ale kde vůbec začít?

Sestavili jsme pro Vás malého praktického průvodce bílým vínem, až po nejoblíbenější odrůdy bílého vína.

Jak se vyrábí bílé víno?

Typicky se bílé víno vyrábí z bílých hroznů. Ale… jako u všeho, co se týká vína, to není tak jednoduché, jako jen šlápnout na nějaké bílé hrozny a hotovo..

Nejprve se před fermentací zbaví hrozny slupek, aby se zabránilo přenosu vysokých hladin taninů a barvy do vína.

To se liší od výroby červeného vína, kde se během kvašení ponechají slupky hroznů, aby se zajistilo, že se do vína přenesou barvy, chutě a taniny.

Co je to fermentace ?

Jednoduše řečeno, fermentace je proces, kdy se hroznové šťávy přeměňují na alkohol. Jinými slovy, magie ze skutečného života.

Z vědeckého hlediska je to, když kvasinky mění cukr na etanol a CO2. To lze provést přírodními kvasinkami, které se nacházejí na bobulích, ve vinicích a ve sklepě, nebo kultivovanými kvasinkami, které si můžete zakoupit v laboratořích.

JEDNODUŠE ŘEČENO, FERMENTACE JE PROCES, KDY SE HROZNOVÉ ŠŤÁVY PŘEMĚŇUJÍ NA ALKOHOL.

Kvasinky jsou nejen klíčové pro proces výroby vína, ale také dodávají chuť a vůni.

Klíčem k výrobě bílého vína je fermentace po dobu dvou až čtyř týdnů při nízké teplotě 12-22 stupňů, aby vznikly jemné chutě a vůně.

Po fermentaci vinaři víno často vyladí tak, že zraje ve starých dubových sudech nebo v nových dubových sudech, které mohou do směsi přinést vanilkovou nebo kokosovou příchuť.

Ale počkat, jaký je rozdíl mezi starými dubovými sudy a novými dubovými sudy?

Doslova to znamená to, co je napsáno na lahvi! Starý dub jsou sudy, které byly znovu použity. Kdežto nové dubové jsou sudy, které se teprve při výrobě vína používají. Čím starší sud, tím méně chuti dodá.

Poté se víno stáčí. Láhve, které jsou utěsněny korkem, namísto obyčejného šroubovacího uzávěru, obvykle podléhají stárnutí vína v láhvi.

Jakých je osm nejběžnějších druhů bílého vína?

Například neexistuje žádný „jeden“ Sauvignon Blanc, ale chuť vín vyrobených z této odrůdy se liší v závislosti na klimatu, půdě, způsobech hospodaření a co je nejdůležitější – lidskými zásahy nebo „zásahy“ ve vinařství.

Zde je tedy osm stále populárnějších odrůd bílého vína, o kterých jste možná dříve neslyšeli.

Chardonnay

Po dlouhou dobu se Chardonnay vyhýbali pijáci vína – o to se postaralo hnutí známé jako ABC (Anything But Chardonnay). Ale Chardonnay je jednou z nejkomplexnějších a nejuniverzálnějších hroznů.

Chardonnay se středním až plným tělem je suché bílé víno, které pochází z oblasti Burgundska ve Francii a má různé příchutě od jablka a citronu po papáju a ananas.

Nejlépe v kombinaci s masitými rybami (treska, halibut) a měkkýši (krevety, humři, krabi).

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc, plný citrusových vůní a vyvážený parfémovanými a kyselými chutěmi, je často oblíbeným bílým vínem pro ty , kteří prostě nevědí, co si dát.

Hrozna se zelenou slupkou pochází z údolí Loiry, ale často je to její novozélandský protějšek, který vidíme na jídelních lístcích – zejména z Marlborough.

Nejlépe se hodí k bílému masu, jako je kuře, lehce kořeněná vegetariánská jídla a mořské plody.

Moscato

Sladké a ovocné Moscato má nádech šumivosti a často se používá jako dezertní víno. Nejslavnější je, že dělá Asti Spumante, vysoce aromatický a parfémovaný svižnou kyselinkou.

Nejlépe v kombinaci s crudités, jako je mrkev, celer a okurka.

bílé víno

Pinot Grigio


Toto víno, známé také jako Rulandské šedé, má lehké tělo a překypuje svěžími květinovými vůněmi. Pinot Grigio je jedním z nejoblíbenějších italských stylů vína. Pinot Grigio se velmi liší v závislosti na tom, kde se pěstuje – od suchých slaných odrůd ze severní Itálie až po ovocné, citronové příchutě Pinot Grigios z Nového světa.

Existuje dokonce i sladký typ Pinot Grigio vyrobený v Alsasku, který využívá ušlechtilou hnilobu a pozdní sběr hroznů (to si necháme na jindy) k vytvoření jeho kandované, medové chuti.

Nejlépe v kombinaci s mořskými plody, těstovinami a vegetariánskými pokrmy.

Ryzlink rýnský


Ryzlink rýnský je aromatické, parfémované a intenzivní bílé víno. Je to skvělá volba, pokud hledáte něco s trochou cukru, abyste vyvážili jakékoli koření, a může se lišit od super sladké až po suchou.

Pokud toužíte po suchém ryzlinku, hledejte vína z Alsaska, státu Washington nebo Clare Valley. Německo má několik skvělých sladších a suchých stylů ryzlinku.

Nejlépe v kombinaci s jemnými rybami a pokrmy inspirovanými Asií.

Viognier


Viognier je plné bílé víno s krásně parfémovanou vůní broskví, mandarinky a zimolezu. Pochází z oblasti Severní Rhöne v jižní Francii a je často kulaté, bohaté a intenzivní chuti, s téměř mastným pocitem v ústech.

Nejlépe v kombinaci s grilovaným a pečeným masem a mořskými plody.

Chenin Blanc


Chenin je super všestranný a vyrábí vína od suchých až po šumivá. Jednou z nejoblíbenějších oblastí pro Chenin Blanc je Jižní Afrika, kde se často mísí se Semillon, Viognier a Marsanne, aby vzniklo bohatší víno. Často se popisuje, že má jablečnou chuť a medové aroma. A má dobrou úroveň kyselosti a sladkosti.

Nejlépe v kombinaci se sladkými a kyselými jídly. A jídla inspirovaná Asií.

Albariño


Tato nádherně osvěžující bílá, těží ze skotačivých tónů limetky a grapefruitu, v kombinaci s peckovým ovocem s chutí nektarinky a dokonce i zimolezu. Většina Albariño pochází z oblasti Rìas Baixas ve Španělsku a oblasti Vinho Verde v Portugalsku.

Nejlépe v kombinaci s měkkými sýry, saláty a vločkovými rybami.

Holdujete spíše bílému vínu? Podívejte se na článek Jak vybrat nejlepší červené víno? a nebo se podívejte na kompletní nabídku bílých vín a červených vín.

Podobné příspěvky