Červené víno, bílé víno a růžové víno zná asi každý, ale co třeba oranžové víno, likérové víno, naturální víno? Že Vám to nic neříká? V tomto článku Vám tyto netradiční druhy vín představíme.

Oranžové víno

Oblíbenou trojici vín (červené, bílé, růžové) postupně doplňují vína oranžová. Není to žádná závratná novinka, neboť už staří vinaři věděli, že při ležením na slupkách bobulí bílých odrůd se víno pěkně vybarví – do oranžova. Oranžové víno je specifické kvůli tříslovinám, intenzivní chuti a vůni. Pro oranžová vína je typická spíše chuť bylin, koření a vůně lesa. Po otevření lahve nechte oranžové víno dostatečně vydýchat.

Dezertní víno

Dezertní vína asi taky není potřeba představovat. Jsou typické svojí silnější hutností, protože obsahují vyšší podíl cukru, než ostatní vína. Dezertní vína se rovněž někdy nazývají likérová vína. Dezertní vína mají běžně obsah alkoholu mezi 15%-17%. Obsah alkoholu a cukru ve vínu lze uměle navyšovat už během výroby. Český zákon stanovuje, že dezertní víno musí pocházet z částečně zkvašeného hroznového moštu, případně z vína s přídavkem vinného destilátu.

Naturální víno

Naturální vína, jak už název napovídá, jsou vína přírodní. Jsou vyráběna bez přidání chemických přísad a jsou rovněž vyráběna s maximálním respektem k životnímu prostředí. Naturální vína se v poslední době těší velké oblibě a to zejména u lidí, kterým záleží na zdravém životním stylu. Pro tyto vína je symbolická rozmanitost vůní i chutí. Většinou tyto vína pochází od malých vinařů.

Ovocné víno

Ovocná vína jsou vyráběna podobně, jako vína červená a bílá, ale jen z jiných druhů ovoce. Ovocné víno vzniká kvašením ovocných šťáv. Lze jej tedy vyrobit z téměř jakéhokoliv ovoce. A už pradávna se tyto vína vyráběla podomácku v řadě domácnostech. Namátkou můžete znát třeba vína višňová, jahodová nebo rybízová.

Portské víno

Portské víno (v originále: Vinho do Porto) je celosvětově oblíbený druh vína. Jedná se o dolihované dezertní víno. Portská vína se obvykle podávají jako aperitiv před jídlem nebo jako digestiv po jídle. Samozřejmě jej můžete pít i během dne a kdykoliv budete chtít 🙂 Vychutnat si je můžete k sýrům, masům, ale i v kombinaci s čokoládou. Namátkou můžete znát Španělské Sherry a Madeira.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *