BIO Chardonnay Viré – Clessé Les Gandines 2020, Domaine des Gandines

709 

Víno pochází z malinkého rodinného vinařství, které obhospodařuje jen 7ha vinic. A tak všechnu práci se 100% důrazem na kvalitu dělají 2 bratři bez techniky, ručně a v biodynamickém režimu.

HODNOCENÍ SOMMELIÉRA OCENĚNÁVÍNA.CZ:

88/89 bodů – Ochutnáte strukturovné víno z malého rodinného vinařství. Nadchne vás jeho pěkně zaoblený a zároveň rafinovaný chuťový projev s dlouhou dochutí. Navíc skvěle vypadá a je v bio kvalitě.

CHARAKTERISTIKA VÍNA:

 BIO Chardonnay Viré - Clessé Les Gandines, Domaine des Gandines

Na nose ucítíte zralého žlutého ovoce a broskví se šťavnatými tónů citrusové kůry, stopy minerality spolu pro burgundská vína typickým aroma máslových sušenek a lískových oříšků. Kapánek vystrkuje růžky i alkohol, což je trochu daň za plnost a vyzrálost ročníku 2020 a je to i důvod proč jsem vín nedal 90/91 bodů, které by si dle chuti a dochuti zasloužilo.

Víno má středně plné velmi harmonické a komplexní tělo. Kromě ovoce a šťavnatých citrusů zde stejně jako na nose najdete sametovou máslovost a oříšky. Víno má krásně dlouhou dochuť, ve které se prolínají máslové a ovocně šťavnaté tóny.

DOPORUČENÁ TEPLOTA PODÁVÁNÍ:14-16°C = vyndejte Chardonnay z lednice cca 40-60min. Komplexnějším vínům vyšší kvality obecně prospívá o něco vyšší teplota než standardních 10-12°C. Mají tak prostor plně ukázat bohatost jejich aromatiky.

DEKANTACE: Víno můžete pít rovnou a nechat otevřít ve skleničce. Nicméně pro ještě lepší zážitek doporučuji dekantovat na 30min nebo otevřít lahev klidně 1-2 hodiny před podáváním.

ARCHIVAČNÍ POTENCIÁL: K pití teď. Potenciál min. 5-7 let archivace.

Obsahuje siřičitany – mimochodem věděli jste, že ve víně je jich stejně jako třeba v colových nápojích?  V sušeném ovoci je této látky ještě 8x více … Obecně platí že BIO vína obsahují méně oxidu siřičitého. Pokud je vám po víně špatně, většinou to bývá spíše horší kvalitou vína než obsahem této látky. 

 

CHCETE SI ROZŠÍŘIT OBZORY A PRONIKONOUT VÍCE DO SVĚTA VÍNA?

Objevil jsem totiž, že nejrychlejší poznání světa vína i vašich vinných preferencí nastává, když máte možnost názorně porovnat rozdíly v projevu a stylu vína. Ochutnejte burgundské BIO Chardonnay Viré – Clessé „Les Gandines“ z Domaine des Gandines ve srovnání s následujícími víny:

  • Srovnání různých poloh: zajímavé bude srovnání s vínem v podobném stylu, ale ze Španělska – Chardonnay Remordimento  nebo zkuste zda obstojí z dalším vínem Chardonnay z vinice Les Dressolles ze slavné severní části Burgundska, nacházející se jen kousíček od světoznáme vesnice Meursault. 
  • Srovnání různých úrovní kvality a stylu vína: porovnejte jej s jeho pravým opakem s minerálně šťavnatým a křupavým Chablis bez vlivu nového dubového sudu.

Slevové kupóny a slevy na alkohol

Katalogové číslo: 70641e3ae5b3 Kategorie: , , ,

Popis

Víno pochází z malinkého rodinného vinařství, které obhospodařuje jen 7ha vinic. A tak všechnu práci se 100% důrazem na kvalitu dělají 2 bratři bez techniky, ručně a v biodynamickém režimu.

HODNOCENÍ SOMMELIÉRA OCENĚNÁVÍNA.CZ:

88/89 bodů – Ochutnáte strukturovné víno z malého rodinného vinařství. Nadchne vás jeho pěkně zaoblený a zároveň rafinovaný chuťový projev s dlouhou dochutí. Navíc skvěle vypadá a je v bio kvalitě.

CHARAKTERISTIKA VÍNA:

 BIO Chardonnay Viré - Clessé Les Gandines, Domaine des Gandines

Na nose ucítíte zralého žlutého ovoce a broskví se šťavnatými tónů citrusové kůry, stopy minerality spolu pro burgundská vína typickým aroma máslových sušenek a lískových oříšků. Kapánek vystrkuje růžky i alkohol, což je trochu daň za plnost a vyzrálost ročníku 2020 a je to i důvod proč jsem vín nedal 90/91 bodů, které by si dle chuti a dochuti zasloužilo.

Víno má středně plné velmi harmonické a komplexní tělo. Kromě ovoce a šťavnatých citrusů zde stejně jako na nose najdete sametovou máslovost a oříšky. Víno má krásně dlouhou dochuť, ve které se prolínají máslové a ovocně šťavnaté tóny.

DOPORUČENÁ TEPLOTA PODÁVÁNÍ:14-16°C = vyndejte Chardonnay z lednice cca 40-60min. Komplexnějším vínům vyšší kvality obecně prospívá o něco vyšší teplota než standardních 10-12°C. Mají tak prostor plně ukázat bohatost jejich aromatiky.

DEKANTACE: Víno můžete pít rovnou a nechat otevřít ve skleničce. Nicméně pro ještě lepší zážitek doporučuji dekantovat na 30min nebo otevřít lahev klidně 1-2 hodiny před podáváním.

ARCHIVAČNÍ POTENCIÁL: K pití teď. Potenciál min. 5-7 let archivace.

Obsahuje siřičitany – mimochodem věděli jste, že ve víně je jich stejně jako třeba v colových nápojích?  V sušeném ovoci je této látky ještě 8x více … Obecně platí že BIO vína obsahují méně oxidu siřičitého. Pokud je vám po víně špatně, většinou to bývá spíše horší kvalitou vína než obsahem této látky. 

 

CHCETE SI ROZŠÍŘIT OBZORY A PRONIKONOUT VÍCE DO SVĚTA VÍNA?

Objevil jsem totiž, že nejrychlejší poznání světa vína i vašich vinných preferencí nastává, když máte možnost názorně porovnat rozdíly v projevu a stylu vína. Ochutnejte burgundské BIO Chardonnay Viré – Clessé „Les Gandines“ z Domaine des Gandines ve srovnání s následujícími víny:

  • Srovnání různých poloh: zajímavé bude srovnání s vínem v podobném stylu, ale ze Španělska – Chardonnay Remordimento  nebo zkuste zda obstojí z dalším vínem Chardonnay z vinice Les Dressolles ze slavné severní části Burgundska, nacházející se jen kousíček od světoznáme vesnice Meursault. 
  • Srovnání různých úrovní kvality a stylu vína: porovnejte jej s jeho pravým opakem s minerálně šťavnatým a křupavým Chablis bez vlivu nového dubového sudu.

Další informace

Země původu

Vinařská oblast

Bio víno

Hodnocení

Barva vína