Zobrazuji všechny 2 výsledky

  • BIO Chardonnay Viré - Clessé 2021

    BIO Chardonnay Viré – Clessé 2021, Domaine des Gandines

    549 

    HODNOCENÍ VLÁDI VAŇKA z OceněnáVína.cz

    88/89 bodů – elegantní burgundské Chardonnay s ovocně minerálním charakterem z mini vinařství dvou bratrů, kteří vše dělají ručně s důrazem na kvalitu. 

    Toto víno bylo v kontaktu s kvasinkami sur lie po dobu 12M a pak zrálo ve velkých dubových sudech – díky tomu získalo bohatost, komplexitu a dlouhou dochuť. Díky skvělým polohám a půdě je krásně elegantní se svěží mineralitou a citrusovou šťavnatostí.

    Nos je komplexní a velmi hezky se vyvýjí, bude vás bavit víno objevovat. Na nose se objevují tóny sušených hrušek, pečených jablek, které osvěží citrusově minerální šťavnatost. Víno má i jemné náznaky pražených lískových oříšků a pusobí velmi elegantně a jemně.

    V chuti čekejte dobrou koncentraci střední tělo, a příjemnou ovocnost, které se snoubí s citrusovou svěžestí a minerální slaností, víno je hezky strukturované a má rozhodně velmi pozitivní výhled při další archivaci a vyzrávání. Dochuť vína ej dlouhá a velmi přjemná s doznívající kulatou ovocností a jemnými tóny pražených oříšků.

     

  • BIO Chardonnay Viré - Clessé Les Gandines 2020

    BIO Chardonnay Viré – Clessé Les Gandines 2020, Domaine des Gandines

    709 

    Víno pochází z malinkého rodinného vinařství, které obhospodařuje jen 7ha vinic. A tak všechnu práci se 100% důrazem na kvalitu dělají 2 bratři bez techniky, ručně a v biodynamickém režimu.

    HODNOCENÍ SOMMELIÉRA OCENĚNÁVÍNA.CZ:

    88/89 bodů – Ochutnáte strukturovné víno z malého rodinného vinařství. Nadchne vás jeho pěkně zaoblený a zároveň rafinovaný chuťový projev s dlouhou dochutí. Navíc skvěle vypadá a je v bio kvalitě.

    CHARAKTERISTIKA VÍNA:

     BIO Chardonnay Viré - Clessé Les Gandines, Domaine des Gandines

    Na nose ucítíte zralého žlutého ovoce a broskví se šťavnatými tónů citrusové kůry, stopy minerality spolu pro burgundská vína typickým aroma máslových sušenek a lískových oříšků. Kapánek vystrkuje růžky i alkohol, což je trochu daň za plnost a vyzrálost ročníku 2020 a je to i důvod proč jsem vín nedal 90/91 bodů, které by si dle chuti a dochuti zasloužilo.

    Víno má středně plné velmi harmonické a komplexní tělo. Kromě ovoce a šťavnatých citrusů zde stejně jako na nose najdete sametovou máslovost a oříšky. Víno má krásně dlouhou dochuť, ve které se prolínají máslové a ovocně šťavnaté tóny.

    DOPORUČENÁ TEPLOTA PODÁVÁNÍ:14-16°C = vyndejte Chardonnay z lednice cca 40-60min. Komplexnějším vínům vyšší kvality obecně prospívá o něco vyšší teplota než standardních 10-12°C. Mají tak prostor plně ukázat bohatost jejich aromatiky.

    DEKANTACE: Víno můžete pít rovnou a nechat otevřít ve skleničce. Nicméně pro ještě lepší zážitek doporučuji dekantovat na 30min nebo otevřít lahev klidně 1-2 hodiny před podáváním.

    ARCHIVAČNÍ POTENCIÁL: K pití teď. Potenciál min. 5-7 let archivace.

    Obsahuje siřičitany – mimochodem věděli jste, že ve víně je jich stejně jako třeba v colových nápojích?  V sušeném ovoci je této látky ještě 8x více … Obecně platí že BIO vína obsahují méně oxidu siřičitého. Pokud je vám po víně špatně, většinou to bývá spíše horší kvalitou vína než obsahem této látky. 

     

    CHCETE SI ROZŠÍŘIT OBZORY A PRONIKONOUT VÍCE DO SVĚTA VÍNA?

    Objevil jsem totiž, že nejrychlejší poznání světa vína i vašich vinných preferencí nastává, když máte možnost názorně porovnat rozdíly v projevu a stylu vína. Ochutnejte burgundské BIO Chardonnay Viré – Clessé „Les Gandines“ z Domaine des Gandines ve srovnání s následujícími víny:

    • Srovnání různých poloh: zajímavé bude srovnání s vínem v podobném stylu, ale ze Španělska – Chardonnay Remordimento  nebo zkuste zda obstojí z dalším vínem Chardonnay z vinice Les Dressolles ze slavné severní části Burgundska, nacházející se jen kousíček od světoznáme vesnice Meursault. 
    • Srovnání různých úrovní kvality a stylu vína: porovnejte jej s jeho pravým opakem s minerálně šťavnatým a křupavým Chablis bez vlivu nového dubového sudu.